Veelgestelde vragen

Waarvan hangt de vergunningskost af ?

De vergunningskost hangt af van de volgende parameters : 

° De looptijd van de vergunning
° Het moment van aanvraag
° het type apparaat 
° Het aantal apparaten

De looptijd van de vergunning : in België wordt de vergunningskost berekend per maand. Als de looptijd bv 3 maanden duurt dan zal de kost vermenigvuldigd worden met 3. 

Het moment van aanvraag : als een aanvraag 6 dagen of meer voor de aanvang van de gebruiksperiode toekomt bij het BIPT dan zal de dossierkost eenmaal worden aangerekend. Tot 2 dagen voor de aanvang zal die kost 1.5 x worden aangerekend en na 2 dagen zal die 2 x worden aangerekend.

Het type apparaat : Er worden andere tarieven gehanteerd voor vaste toestellen ( bv basispost ) enerzijds en draagbare of mobiele toestellen ( bv walkie talkies ) anderzijds. Ook het vermogen en bandbreedte van de apparatuur speelt een rol. Hoe meer zendvermogen en/of bandbreedte hoe duurder de vergunning is de regel hier.

Het aantal apparaten : in tegenstelling tot vele andere landen speelt in België ook het aantal toestellen een rol.

Vergeet niet onze vergunningscalculator te gebruiken om snel een kost te berekenen : Tools & support - Vergunningskost calculator

Hoe vragen we een vergunning aan ?

ASP kan een vergunningsaanvraag in orde brengen. U hoeft dus niet zelf op zoek te gaan naar het juiste document en de juiste contactpersoon. 

Waarom moet ik een vergunning aanvragen ?

Om professionele apparatuur te kunnen gebruiken ben je als eindgebruiker verplicht een vergunning aan te vragen bij het BIPT ( Belgisch Instituut voor Postdienst en Telecommunicatie ). Zij zorgen ervoor dat er frequenties worden toegewezen die vrij zijn en niet gestoord zullen worden door andere gebruikers.

Hoeveel kost een vergunning ?

De kost van een vergunning wordt bepaad door de periode, het aantal toestellen en het vermogen. Je kan onze handige tool gebruiken om een kost te berekenen : Tools & support - Vergunningskost calculator

Zijn er toestellen waar je geen vergunning voor nodig hebt ?

Jawel, de zogenaamde PMR-446 toestellen of de digitale versie DPMR-446 toestellen zijn vrijgesteld van vergunning. Je kan de Kenwood TK3401D vinden in ons gamma : Producten - Portofoons - Kenwood TK3401D

Wordt er controle uitgevoerd of je een vergunning hebt ?

Jawel, het BIPT heeft een eigen controledienst die geregeld evenementen bezoekt. Ze hebben zelfs de bevoegdheid om eventueel apparatuur in beslag te nemen als de nodige vergunningen niet zijn aangevraagd.