De vergunningskost hangt af van de volgende parameters :
° De looptijd van de vergunning
° Het moment van aanvraag
° het type apparaat
° Het aantal apparaten
De looptijd van de vergunning : in België wordt de vergunningskost berekend per maand. Als de looptijd bv 3 maanden duurt dan zal de kost vermenigvuldigd worden met 3.
Het moment van aanvraag : als een aanvraag 6 dagen of meer voor de aanvang van de gebruiksperiode toekomt bij het BIPT dan zal de dossierkost eenmaal worden aangerekend. Tot 2 dagen voor de aanvang zal die kost 1.5 x worden aangerekend en na 2 dagen zal die 2 x worden aangerekend.
Het type apparaat : Er worden andere tarieven gehanteerd voor vaste toestellen ( bv basispost ) enerzijds en draagbare of mobiele toestellen ( bv walkie talkies ) anderzijds. Ook het vermogen en bandbreedte van de apparatuur speelt een rol. Hoe meer zendvermogen en/of bandbreedte hoe duurder de vergunning is de regel hier.
Het aantal apparaten : in tegenstelling tot vele andere landen speelt in België ook het aantal toestellen een rol.
Vergeet niet onze vergunningscalculator te gebruiken om snel een kost te berekenen : Tools & support - Vergunningskost calculator
ASP kan een vergunningsaanvraag in orde brengen. U hoeft dus niet zelf op zoek te gaan naar het juiste document en de juiste contactpersoon.
Om professionele apparatuur te kunnen gebruiken ben je als eindgebruiker verplicht een vergunning aan te vragen bij het BIPT ( Belgisch Instituut voor Postdienst en Telecommunicatie ). Zij zorgen ervoor dat er frequenties worden toegewezen die vrij zijn en niet gestoord zullen worden door andere gebruikers.
De kost van een vergunning wordt bepaad door de periode, het aantal toestellen en het vermogen. Je kan onze handige tool gebruiken om een kost te berekenen : Tools & support - Vergunningskost calculator
Jawel, de zogenaamde PMR-446 toestellen of de digitale versie DPMR-446 toestellen zijn vrijgesteld van vergunning. Je kan de Kenwood TK3401D vinden in ons gamma : Producten - Portofoons - Kenwood TK3401D
Jawel, het BIPT heeft een eigen controledienst die geregeld evenementen bezoekt. Ze hebben zelfs de bevoegdheid om eventueel apparatuur in beslag te nemen als de nodige vergunningen niet zijn aangevraagd.